A mediterrán étrend fűszerei és aromás gyógynövényei jelentős előnyökkel járhatnak a 2-es típusú cukorbetegség glikémiás egészségének javításában, különösen a gyömbér, a fahéj és a feketekömény esetében, derült ki egy friss kutatásból.
A kutatás egy metaanalízis és szisztematikus áttektés keretében értékelte ezeknek a fűszereknek és gyógynövényeknek a hatását a cukorbetegség glikémiás profiljára. Bár a vizsgálat a szegfűszeget, a kakukkfüvet és a kurkumát is vizsgálta, a legjelentősebb hatást a gyömbér, a feketekömény és a fahéj mutatta.
A kutatásba 77 tanulmányt vontak be, amelyek összesen 3050 résztvevő adatait elemezték. Az összegzés során azt találták, hogy a gyömbér, a fahéj, a feketekömény, a kurkuma és a sáfrány md pozitív hatással voltak az éhomi vércukorsztre.
A legkiemelkedőbb javulást a feketekömény, majd a fahéj és a gyömbér eredményezte, ebben az esetben az éhomi glükózszt akár 17-27 mg/dl-rel is csökkent.
Megjegyezendő, hogy csupán a gyömbér és a feketekömény volt összefüggésben az A1c érték szignifikáns csökkenésével, és csak a fahéj és a gyömbér volt összefüggésbe hozható az zulszt jelentős csökkenésével.
<!–
–>
<!–
–>
- A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő alanyok éhgyomri vércukorsztjének javulását figyelték meg md az öt összetevő – fahéj, kurkuma, gyömbér, feketekömény és sáfrány – esetén.
- Az éhomi glükóz legjelentősebb, 17 mg/dl és 27 mg/dl közötti csökkenése azonban feketekömény, majd fahéj és gyömbér kiegészítése után következett be.
- Figyelemre méltó, hogy csak a gyömbér és a feketekömény volt összefüggésben az A1c szignifikáns javulásával.
- Csupán a fahéj és a gyömbér volt összefüggésbe hozható az zulértékek jelentős csökkenésével.
- A 11 vizsgálat közül, amelyekben a fahéj is szerepelt a metaanalízisben, 6 szignifikáns különbségről számolt be az éhomi glükóz tektetében, míg 4-ben az A1c-ben volt különbség a kiegészítés után.
- A gyömbér volt az egyetlen olyan komponens, amely az éhomi glükóz, az A1c és az zul esetében mdhárom vizsgált eredmény szignifikáns
Bár ezek az eredmények ígéretesek, további, a mostanibál részletesebb vizsgálatokra van szükség . A kutatók hangsúlyozták, hogy a szegfűszeg, petrezselyem, kakukkfű, fekete bors, rozmarg, bazsalikom és oregánó hatását is érdemes a továbbiakban megvizsgálni a 2-es típusú cukorbetegség glikémiás profilra gyakorolt hatás jobb megértése érdekében.
„A szegfűszeg, a petrezselyem, a kakukkfű, a fekete bors, a rozmarg, a bazsalikom és az oregánó tektetében további vizsgálatokra van szükség annak elemzésére, hogy ezek a gyógynövények milyen hatást gyakorolnak a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek glikémiás profiljára” – összegezték a szerzők.
A tanulmány 2024. március 7-én jelent meg a Nutrients című folyóiratban. Jóllehet az eredmények ígéretesek, számos tényező befolyásolhatja az éhomi glükózsztet, így a testtömeg változása vagy a vizsgált fűszerek és gyógynövények kiegészítésének hatása.
„Az eredmények ellenére számos más tényező is befolyásolhatja az éhomi glükózsztet, beleértve a testtömeg vagy a testtömeg-dex változásait, valamt a fűszer- vagy aromás gyógynövény-kiegészítés és a fizikai aktivitás vagy életmódbeli változtatások kombációját” – jegyezték meg a szerzők.
<!–
–>
A vizsgálatok eltérései miatt a gyógy- és fűszernövények hatásos dózisának meghatározása nem volt lehetséges. Ezen túlmenően a tanulmányok mősége nagy eltéréseket mutatott, kevés tanulmány tartalmazott megfelelő statisztikai elemzést.
Kövesse az Magyarnews cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!
<KÖVETKEZŐ CIKK>
Gyömbér: ezért érdemes belőle sokat enni, ni!
Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segít beazonosítani a problémáját!
A mediterrán étrend fűszerei és aromás gyógynövényei jelentős előnyökkel járhatnak a 2-es típusú cukorbetegség glikémiás egészségének javításában, különösen a gyömbér, a fahéj és a feketekömény esetében, derült ki egy friss kutatásból.
A kutatás egy metaanalízis és szisztematikus áttektés keretében értékelte ezeknek a fűszereknek és gyógynövényeknek a hatását a cukorbetegség glikémiás profiljára. Bár a vizsgálat a szegfűszeget, a kakukkfüvet és a kurkumát is vizsgálta, a legjelentősebb hatást a gyömbér, a feketekömény és a fahéj mutatta.
A kutatásba 77 tanulmányt vontak be, amelyek összesen 3050 résztvevő adatait elemezték. Az összegzés során azt találták, hogy a gyömbér, a fahéj, a feketekömény, a kurkuma és a sáfrány md pozitív hatással voltak az éhomi vércukorsztre.
A legkiemelkedőbb javulást a feketekömény, majd a fahéj és a gyömbér eredményezte, ebben az esetben az éhomi glükózszt akár 17-27 mg/dl-rel is csökkent.
Megjegyezendő, hogy csupán a gyömbér és a feketekömény volt összefüggésben az A1c érték szignifikáns csökkenésével, és csak a fahéj és a gyömbér volt összefüggésbe hozható az zulszt jelentős csökkenésével.
<!–
–>
<!–
–>
- A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő alanyok éhgyomri vércukorsztjének javulását figyelték meg md az öt összetevő – fahéj, kurkuma, gyömbér, feketekömény és sáfrány – esetén.
- Az éhomi glükóz legjelentősebb, 17 mg/dl és 27 mg/dl közötti csökkenése azonban feketekömény, majd fahéj és gyömbér kiegészítése után következett be.
- Figyelemre méltó, hogy csak a gyömbér és a feketekömény volt összefüggésben az A1c szignifikáns javulásával.
- Csupán a fahéj és a gyömbér volt összefüggésbe hozható az zulértékek jelentős csökkenésével.
- A 11 vizsgálat közül, amelyekben a fahéj is szerepelt a metaanalízisben, 6 szignifikáns különbségről számolt be az éhomi glükóz tektetében, míg 4-ben az A1c-ben volt különbség a kiegészítés után.
- A gyömbér volt az egyetlen olyan komponens, amely az éhomi glükóz, az A1c és az zul esetében mdhárom vizsgált eredmény szignifikáns
Bár ezek az eredmények ígéretesek, további, a mostanibál részletesebb vizsgálatokra van szükség . A kutatók hangsúlyozták, hogy a szegfűszeg, petrezselyem, kakukkfű, fekete bors, rozmarg, bazsalikom és oregánó hatását is érdemes a továbbiakban megvizsgálni a 2-es típusú cukorbetegség glikémiás profilra gyakorolt hatás jobb megértése érdekében.
„A szegfűszeg, a petrezselyem, a kakukkfű, a fekete bors, a rozmarg, a bazsalikom és az oregánó tektetében további vizsgálatokra van szükség annak elemzésére, hogy ezek a gyógynövények milyen hatást gyakorolnak a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek glikémiás profiljára” – összegezték a szerzők.
A tanulmány 2024. március 7-én jelent meg a Nutrients című folyóiratban. Jóllehet az eredmények ígéretesek, számos tényező befolyásolhatja az éhomi glükózsztet, így a testtömeg változása vagy a vizsgált fűszerek és gyógynövények kiegészítésének hatása.
„Az eredmények ellenére számos más tényező is befolyásolhatja az éhomi glükózsztet, beleértve a testtömeg vagy a testtömeg-dex változásait, valamt a fűszer- vagy aromás gyógynövény-kiegészítés és a fizikai aktivitás vagy életmódbeli változtatások kombációját” – jegyezték meg a szerzők.
<!–
–>
A vizsgálatok eltérései miatt a gyógy- és fűszernövények hatásos dózisának meghatározása nem volt lehetséges. Ezen túlmenően a tanulmányok mősége nagy eltéréseket mutatott, kevés tanulmány tartalmazott megfelelő statisztikai elemzést.
Kövesse az Magyarnews cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!
<KÖVETKEZŐ CIKK>
Gyömbér: ezért érdemes belőle sokat enni, ni!
Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segít beazonosítani a problémáját!