Azonban vannak olyan ételek, italok, melyekről nehéz eldönteni, hogy lehet-e vagy sem fogyasztani. Drégely Anikótól, a Budai Endokrközpont dietetikusától rákérdeztünk pár fejtörést okozó élelmiszerre.
Tej
A tej laktóz – azaz tejcukor- tartalma miatt gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartozik, és mdenképp számolni kell a CH tartalmával. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy teljes egészében le kell mondanunk a tejről, ám fontos figyelembe venni a napszakot (reggel/este rosszabb az zul érzékenység). Azokban az időkben, amikor megengedett némi gyors felszívódású szénhidrát, akkor megfelelő mennyiségben fogyasztható. Ha valaki esetleg a napszaki és a mennyiségi korlát miatt a növényi italokat választaná alternatívaként, akkor fontos, hogy a többi tejtermék fogyasztására viszont fokozott figyelmet fordítson a bennük lévő értékes vitamok és ásványi anyagok miatt!
Tea, kávé
Kevés olyan dolog van, mely annyira megosztaná még a szakembereket is, mt a koffeben bővelkedő kávé és tea. Vannak, akik szert ártalmas és kább koffementes változatban fogyasszuk őket, ám vannak, akik szert kifejezetten jót tesznek. A WHO ajánlása szert napi 0,5-3 csésze jó mőségű kávé, tea az egészséges étkezés része lehet, így ennyit nyugodt szívvel fogyaszthat.
Zabpehely
A zabpehely elvileg lassan felszívódó szénhidrát, így az IR-esek bártan fogyaszthatják, ráadásul magas rosttartalma miatt sokáig teltségérzetet is biztosít. Viszont érdekesség, hogy vannak, akik rosszabbul reagálnak rá, és jobban megdobja a vércukorsztjüket. Amikor zabpelyhet vásárol, ügyeljen arra, hogy mél nagyobb szemű legyen, mél kevésbé legyen feldolgozva! Hogy Önre miként hat a zabpehely, csakis vércukorméréssel tudja leellenőrizni. Ha jobban megemelkedik, reggelire ne fogyassza, kább tízóraira!
Gyümölcsök
Mdenhonnan hallani, hogy az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen a gyümölcs fogyasztás. Igen ám, viszont telis-tele vannak fruktózzal, azaz gyümölcscukorral, mely gyorsan felszívódó szénhidrát. Igaz, vannak, melyek nagyobb mennyiségben tartalmazzák (pl. banán, ananász), ám általánosságban elmondható, hogy mdnek magas a glikémiás dexe. Persze nem kell kiiktatni a gyümölcsöket az étrendből, hiszen fontos vitamokban és ásványi anyagokban bővelkednek, ám fontos, hogy ne akkor fogyassza őket, amikor rosszabb a szervezet zul érzékenysége (a legjobb, ha tízóraira, uzsonnára fogyasztja).
Olajos magvak
Sztén fejtörést szokott okozni az, hogy vajon olajos magvakat lehet-e vagy sem fogyasztani IR/cukorbeteg diéta esetén. A dietetikusok két csoportra szokták osztani: vannak a számolós és a nem számolós magvak (ez utóbbihoz tartozik pl. a mula és a pisztácia is, míg a számolóshoz a mogyoró, kesudió). Mivel magas zsírtartalommal bírnak, így, ha az illető súlyfelesleggel rendelkezik, csupán egy marékkal fogyasszon belőlük- tanácsolja Drégely Anikó, a Budai Endokrközpont dietetikusa.
Joghurt, kefir, túró
A tejtermékek igazán egészségesek, így semmiképp sem szabad róluk lemondani, még IR diéta esetén sem! A cukormentes joghurtok, kefirek bátran az asztalra kerülhetnek, ám mivel gyors felszívódásúak, ezért kább tízóraira, uzsonnára fogyassza őket! Ellenben a túró lassú felszívódású lévén bármikor az asztalra kerülhet, ám arra figyeljen, hogy 100 gramm felett már számolni kell a CH tartalmával!
Olvasta már?
Kövesse az Magyarnews cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!
<KÖVETKEZŐ CIKK>