A skáv étrendet az egyik legegészségesebbnek tartott mediterrán diéta vetélytársának tartják, amely a skáv országok gasztronómiai hagyományaira épül. Igaz, nem ígér villámgyors eredményeket, de nem is kell semmit megvonnunk magunktól, és az éhezéstől sem kell tartanunk. Közeli rokonságban áll a mediterrán étrenddel, de sokak szert a skáv olcsóbb és elérhetőbb annál.
Skáv gasztronómia
Valljuk be, ezt a szóösszetételt – skáv gasztronómia – ritkán halljuk. Az északi országok, vagyis Dánia, Fnország, Svédország, Norvégia és Izl ételeit kevésbé ismerjük, mt a világhírű olasz, spanyol, francia vagy görög gasztronómiát, pedig a skáv ételek legalább olyan változatosak, különlegesek és ízletesek, mt délebbi társaik. A skávok rendkívül fontosnak tartják az egyszerű, tápláló és a hosszú, hideg hónapokban is energiát adó ételeket.
A hagyományos alapanyagok között találjuk a halakat, elsősorban a herget, a lazacot és a makrélát, a húsételek között pedig a disznóhúst, de olyan különlegességeket is, mt amilyen a rénszarvas. A gabonafélék közül a rozs a legfontosabb, a hagyományos kenyér is ebből készül. A legnépszerűbb zöldségek a burgonya, a káposzta, a cékla, a répafélék, míg a gyümölcsök között a bogyósokat kínálják a legtöbbször.
A vitamokban, ásványi anyagokban, rostokban, egészséges zsírokban gazdag, cukorban és transzzsírokban szegényebb étrend csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, bizonyos daganattípusok, valamt a krónikus gyulladásokkal összefüggő problémák, az ízületi panaszok rizikóját.
Skáv diéta: mta étrend
A diéta alapját a friss, szezonális, illetve kisebb mennyiségben a fagyasztott zöldségek jelentik, főként a gyökérzöldségek, például a cékla, a sárga- és fehérrépa, a paszternák és a burgonya; de a keresztesvirágzatúak, mt a káposzta, a karfiol, a brokkoli, a kelbimbó és a karalábé is megtalálhatók az étrendben. A gyümölcsök közül a bogyósok kapják a legnagyobb szerepet, főként az áfonya, a málna, az egres, de az alma, a körte és a szilva is fogyasztható.
A fomított szénhidrátból készült fehér kenyér és cukorral teli péksütemények helyett a teljes kiőrlésű gabonaféléket részesítsük előnyben, például a rozsból, árpából vagy zabból készült kenyérféléket, reggelire pedig nagyszerű választás lehet például a zabkása.
A húsfélék, a halak, a tojás és a tejtermékek kább csak kiegészítői a zöldségeknek, gyümölcsöknek, nem ezek jelentik az étrend legfontosabb elemét. A szakemberek szert kább a mőségre, mt a mennyiségre érdemes koncentrálni.
Milyen ételeket kerüljünk?
Az északi étrend irányelvei szert kerüljük a magas cukortartalmú ételeket, a feldolgozott, adalékanyagokkal teli élelmiszereket, a gyors éttermi ételeket, valamt a nagyon egzotikus, messzi országból származó vagy éppen szezonon kívüli élelmiszereket. Az alkohol és a mőségi, esetleg otthon készített édességek, sütemények kis mennyiségben beillesztőek az étrendünkbe.
Az egyik legnagyobb különbség a mediterrán és az északi étrend között az élelmi zsírok megválasztásában keresendő: az előbbél az olívaolaj domál, míg az utóbbál a repceolaj használatos.
Kövesse az Magyarnews cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!
<KÖVETKEZŐ CIKK>
Mit tegyek ha megállt a fogyás lendülete? Ezek a dietetikus tanácsai
Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segít beazonosítani a problémáját!