A szőlő nagyszerű káliumforrás, melynek nagy szerepe van a folyadékegyensúly szabályozásában, de hozzájárul a magas vérnyomás stabilizálásához, illetve a szívbetegség és a stroke kockázataak csökkentéséhez is.
Remek bőrtápláló, hajnövekedés serkentő
Az ősz slágergyümölcse E-vitamban is gazdag, ami táplálja a bőrt, segít, hogy sima, feszes és hidratált maradjon. Ezentúl olyan vegyületekben is bővelkedik, amelyek segítenek a pattanások megelőzésében. A szőlő hasznos vegyületei a fejbőr vérellátásának fokozásában is aktívan részt vesznek, amek köszönhetően gyorsabb lehet a haj növekedése, illetve a haj egészségét is segít fenntartani.
A szőlő olyan értékes vegyületeket is tartalmaz, amelyek megnehezítik a sejtek számára a zsír tárolását. Ez elősegíti a fogyást, ezek a vegyületek a zsírsejtek felbomlását is jelentősen megkönnyítik.
A szőlő hasznos vegyületei a gyulladást is enyhíteni tudják a szervezetben és segítenek megvédeni a sejteket a károsodástól. Rendszeres fogyasztása késlelteti és megakadályozhatja a szem olyan betegségeit, mt például a szürkehályog vagy a glaukóma.
Támogatja a szervezet hatékony működését
Ez a közkedvelt gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz resveratrol nevű vegyületet, amely az immunrendszer megerősítésében vesz aktívan részt. De elősegíti és támogatja, hogy a szervezet hatékonyan küzdjön meg a baktériumokkal szemben. A resveratrolnak a sebek gyógyításában is óriási a szerepe, hiszen megakadályozhatja a bakteriális fertőzések kialakulását.
A szőlőnek magas a víztartalma, ami az emésztőrendszer jobb működését segíti elő. Nagy mennyiségben tartalmaz oldhatatlan rostokat, ami a lágyabb széklet kialakulását teszi lehetővé. A szőlő magas melaton-tartalma is hasznos, mivel ez a hormon nagyban hozzájárul a jobb alváshoz.
A szőlő csak magában fogyasztható, de remek ételek is készülhetnek felhasználásukkal.
Töltött szőlőlevél
Hozzávalók:
- 50 szőlőlevél
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 25 dkg rizottó rizs
- 25 dkg darált hús
- 1 csokor apróra vágott petrezselyem
- 5 apróra vágott friss mentalevél
- 2 citrom leve
- só
- frissen őrölt bors
Magas cukortartalmának köszönhetően az egyik legnagyobb energiatartalmú gyümölcsünk.
Forrás: Shutterstock
Elkészítés:
A leveleket mossuk meg, és főzzük kicsit meg. Vágjuk a hagymát apró kockákra, majd egy serpenyőben olívaolajon dszteljük meg. Főzzük meg a rizst (vagy más egészséges gabonát). Egy tálba tegyük a darált húst, fűszerezzük majd adjuk hozzá a dsztelt hagymát a zsiradékkal együtt és a rizst is. A keveréket alaposan dolgozzuk össze.
Mden szőlőlevél közepébe tegyünk 1-1 teáskanálnyi keveréket, majd ügyesen csomagoljuk be, lehetőleg úgy, hogy ne nyíljon szét (csavarjuk fel és nyomkodjuk be a végét, mt a töltött káposztánál). Egy nagyobb lábasba tegyük a töltött szőlőleveleket, majd citromos vízzel öntsük fel, hogy ellepje a tekercseket. 30-40 perc alatt főzzük készre a töltött szőlőleveleket.
Szőlős krémsajttorta
Hozzávalók 8 szelez:
A tésztához
- 20 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 1 tojás
- 6 dkg cukor
A töltelékhez
- 2,5 dl tej
- 8 dkg cukor
- 1 csomag tejszínes pudgpor
- 15 dkg mascarpone
- 50 dkg szőlő
- 1 csomag tortazselé
Sok foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, rezet és cket tartalmaz a szőlő.
Forrás: Shutterstock
Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet egy csipet sóval átszitáljuk. A vajat felkockázzuk, majd ujjbeggyel a lisztbe morzsoljuk, amíg egy foman morzsás masszát kapunk. A közepébe öntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást, valamt a cukrot. A masszát összedolgozzuk, majd enyhén lisztezett, hideg felületen simává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, aztán legalább 20 percen keresztül pihentetjük hűtőben.
2. Pihentetés után a tésztát egy 22 centis piteforma méretére nyújtjuk, majd kibéleljük vele a formát. Az alját villával megszurkáljuk, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Ezután hagyjuk kihűlni.
3. A krémhez a tejet felforraljuk a cukorral, majd hozzáadjuk a pudgport, aztán kevergetve összeforraljuk. Gyakori kevergetés mellett hagyjuk kihűlni, majd beledolgozzuk a mascarponét, aztán a krémmel megtöltjük a tésztát.
4. A megmosott, leszárított szőlőszemeket félbevágjuk, kimagozzuk, a krémre rakosgatjuk. A tortazselét az előírásnak megfelelően elkészítjük, majd bevonjuk vele a szőlőszemekkel borított tortát. 1-2 órára félretesszük pihenni, majd szeletelve tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Olvasta már?
Kövesse az Magyarnews cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!
<KÖVETKEZŐ CIKK>
Fejfájás és láz ellen orvosság lehet a bor? Így gyógyítottak régen vele
Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segít beazonosítani a problémáját!
A szőlő nagyszerű káliumforrás, melynek nagy szerepe van a folyadékegyensúly szabályozásában, de hozzájárul a magas vérnyomás stabilizálásához, illetve a szívbetegség és a stroke kockázataak csökkentéséhez is.
Remek bőrtápláló, hajnövekedés serkentő
Az ősz slágergyümölcse E-vitamban is gazdag, ami táplálja a bőrt, segít, hogy sima, feszes és hidratált maradjon. Ezentúl olyan vegyületekben is bővelkedik, amelyek segítenek a pattanások megelőzésében. A szőlő hasznos vegyületei a fejbőr vérellátásának fokozásában is aktívan részt vesznek, amek köszönhetően gyorsabb lehet a haj növekedése, illetve a haj egészségét is segít fenntartani.
A szőlő olyan értékes vegyületeket is tartalmaz, amelyek megnehezítik a sejtek számára a zsír tárolását. Ez elősegíti a fogyást, ezek a vegyületek a zsírsejtek felbomlását is jelentősen megkönnyítik.
A szőlő hasznos vegyületei a gyulladást is enyhíteni tudják a szervezetben és segítenek megvédeni a sejteket a károsodástól. Rendszeres fogyasztása késlelteti és megakadályozhatja a szem olyan betegségeit, mt például a szürkehályog vagy a glaukóma.
Támogatja a szervezet hatékony működését
Ez a közkedvelt gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz resveratrol nevű vegyületet, amely az immunrendszer megerősítésében vesz aktívan részt. De elősegíti és támogatja, hogy a szervezet hatékonyan küzdjön meg a baktériumokkal szemben. A resveratrolnak a sebek gyógyításában is óriási a szerepe, hiszen megakadályozhatja a bakteriális fertőzések kialakulását.
A szőlőnek magas a víztartalma, ami az emésztőrendszer jobb működését segíti elő. Nagy mennyiségben tartalmaz oldhatatlan rostokat, ami a lágyabb széklet kialakulását teszi lehetővé. A szőlő magas melaton-tartalma is hasznos, mivel ez a hormon nagyban hozzájárul a jobb alváshoz.
A szőlő csak magában fogyasztható, de remek ételek is készülhetnek felhasználásukkal.
Töltött szőlőlevél
Hozzávalók:
- 50 szőlőlevél
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 25 dkg rizottó rizs
- 25 dkg darált hús
- 1 csokor apróra vágott petrezselyem
- 5 apróra vágott friss mentalevél
- 2 citrom leve
- só
- frissen őrölt bors
Magas cukortartalmának köszönhetően az egyik legnagyobb energiatartalmú gyümölcsünk.
Forrás: Shutterstock
Elkészítés:
A leveleket mossuk meg, és főzzük kicsit meg. Vágjuk a hagymát apró kockákra, majd egy serpenyőben olívaolajon dszteljük meg. Főzzük meg a rizst (vagy más egészséges gabonát). Egy tálba tegyük a darált húst, fűszerezzük majd adjuk hozzá a dsztelt hagymát a zsiradékkal együtt és a rizst is. A keveréket alaposan dolgozzuk össze.
Mden szőlőlevél közepébe tegyünk 1-1 teáskanálnyi keveréket, majd ügyesen csomagoljuk be, lehetőleg úgy, hogy ne nyíljon szét (csavarjuk fel és nyomkodjuk be a végét, mt a töltött káposztánál). Egy nagyobb lábasba tegyük a töltött szőlőleveleket, majd citromos vízzel öntsük fel, hogy ellepje a tekercseket. 30-40 perc alatt főzzük készre a töltött szőlőleveleket.
Szőlős krémsajttorta
Hozzávalók 8 szelez:
A tésztához
- 20 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 1 tojás
- 6 dkg cukor
A töltelékhez
- 2,5 dl tej
- 8 dkg cukor
- 1 csomag tejszínes pudgpor
- 15 dkg mascarpone
- 50 dkg szőlő
- 1 csomag tortazselé
Sok foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, rezet és cket tartalmaz a szőlő.
Forrás: Shutterstock
Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet egy csipet sóval átszitáljuk. A vajat felkockázzuk, majd ujjbeggyel a lisztbe morzsoljuk, amíg egy foman morzsás masszát kapunk. A közepébe öntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást, valamt a cukrot. A masszát összedolgozzuk, majd enyhén lisztezett, hideg felületen simává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, aztán legalább 20 percen keresztül pihentetjük hűtőben.
2. Pihentetés után a tésztát egy 22 centis piteforma méretére nyújtjuk, majd kibéleljük vele a formát. Az alját villával megszurkáljuk, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Ezután hagyjuk kihűlni.
3. A krémhez a tejet felforraljuk a cukorral, majd hozzáadjuk a pudgport, aztán kevergetve összeforraljuk. Gyakori kevergetés mellett hagyjuk kihűlni, majd beledolgozzuk a mascarponét, aztán a krémmel megtöltjük a tésztát.
4. A megmosott, leszárított szőlőszemeket félbevágjuk, kimagozzuk, a krémre rakosgatjuk. A tortazselét az előírásnak megfelelően elkészítjük, majd bevonjuk vele a szőlőszemekkel borított tortát. 1-2 órára félretesszük pihenni, majd szeletelve tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Olvasta már?
Kövesse az Magyarnews cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!
<KÖVETKEZŐ CIKK>
Fejfájás és láz ellen orvosság lehet a bor? Így gyógyítottak régen vele
Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segít beazonosítani a problémáját!