Ezeket jobb elkerülni vagy legalábbis körültektően beilleszteni az étrendbe.
Grapefruit
Egyes élelmiszerek befolyásolhatják az orvosságok hatását. Például a grapefruit kölcsönhatásba léphet a magas vérnyomásra, szorongásra vagy álmatlanságra felírt gyógyszerekkel. Aki ilyet szed, az hagyja el a grapefruitot, és helyette más élelmiszerekből, például narancsból, lime-ból, savanyú káposztából vegye magához a C-vitamt és a káliumot. Érdemes ellenőrizni a gyümölcslevek címkéjét is, némelyik ugyanis tartalmazhat grapefruitlevet.
Magas sótartalmú élelmiszerek
Az idősebbeknek érdemes odafigyelni a nátriumbevitelre: ötven év fölött az Amerikai Szív Szövetség által ajánlott határérték napi 2300 mg, a magas kockázati csoportba tartozóknak pedig naponta legfeljebb 1500 mg. A túl sok nátrium ugyanis megemelheti a vérnyomást, ami növeli a szívroham és a stroke kockázatát. A fő bűnösök a feldolgozott élelmiszerek, például a készételek, a snackek, a készen kapható salátaöntetek, húskészítmények. Olvassa el figyelmesen a címkéket, és keresse az alacsony sótartalmú vagy nátriummentes alternatívákat.
Tejtermékek
Az életkor előrehaladtával sokan nehezebben emésztik meg a tejet és bizonyos tejtermékeket. De nem biztos, hogy mden tejtermékről le kell mondani: érdemes megpróbálkozni a mennyiségek csökkentésével, illetve kikísérletezni, hogy mely tejtermékeket tolerálja jobban a szervezet. Jó választás lehet a zsírmentes natúr joghurt, az alacsony zsírtartalmú sajtfélék, de a laktózmentes tejtermékek is alternatívát jelentnek.
Alkohol
Egyes kutatások szert a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a szívroham és egyes stroke-típusok kockázatát. Az életkor előrehaladtával azonban az alkohol másképp hathat a szervezetre, még azoknál is, akik megszokták, hogy egy pohár borral kísérik a vacsorát. Az alkohol ugyanis megzavarhatja az alvást, megemelheti a vérnyomást, cukorbetegeknél pedig hipoglikémiát (túlságosan alacsony vércukorszt) okozhat, sőt még a gyógyszerek hatását is befolyásolja.
Koffe
Bár a koffe nem mdenkek okoz problémát, egyeseknél szorongást, idegességet, szaporább szívverést és alvászavarokat idézhet elő. Ha megpróbálja csökkenteni a fogyasztását, ügyeljen a fokozatosságra, mert a hirtelen koffemegvonás fejfájást, hánygert vagy hányást okozhat. Apránként helyettesítse a koffees italokat vízzel, gyógyteával vagy koffementes kávéval.
Káposztafélék
Sokan gázképződést okozó tulajdonságuk miatt kerülik a keresztesvirágú zöldségek – például a brokkoli, a káposzta, a karfiol, a kelkáposzta – fogyasztását. Pedig magas C-vitam-, béta-karot-, rost-, kalcium-, vas- és folsavtartalmuk jótékonyan hat a szervezetre, ráadásul kevés kalóriát tartalmaznak, és egyes tanulmányok szert csökkentik a rák kockázatát.
Akek gondot okoz a fogyasztásuk, az próbálja meg fokozatosan, kisebb mennyiségben beiktatni az étrendbe a káposztaféléket. Emésztésüket a bőséges folyadékfogyasztás is segíti.
Nyers csírák
A lóhere-, lucerna, retek- és babcsírák magas vitam- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetik kedvező hatásukat. A nyers csírák fogyasztása azonban kockázatos lehet a gyenge immunrendszerűeknek és az időseknek. Mivel meleg, nedves környezetben termesztik őket, a csírák nagyobb valószínűséggel tartalmaznak baktériumokat, mt más friss termékek. A kockázati csoportba tartozóknak ajánlott alapos hőkezelés után fogyasztani a csírákat.
Olvasta már?
Kövesse az Magyarnews cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!
<KÖVETKEZŐ CIKK>
Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segít beazonosítani a problémáját!
Ezeket jobb elkerülni vagy legalábbis körültektően beilleszteni az étrendbe.
Grapefruit
Egyes élelmiszerek befolyásolhatják az orvosságok hatását. Például a grapefruit kölcsönhatásba léphet a magas vérnyomásra, szorongásra vagy álmatlanságra felírt gyógyszerekkel. Aki ilyet szed, az hagyja el a grapefruitot, és helyette más élelmiszerekből, például narancsból, lime-ból, savanyú káposztából vegye magához a C-vitamt és a káliumot. Érdemes ellenőrizni a gyümölcslevek címkéjét is, némelyik ugyanis tartalmazhat grapefruitlevet.
Magas sótartalmú élelmiszerek
Az idősebbeknek érdemes odafigyelni a nátriumbevitelre: ötven év fölött az Amerikai Szív Szövetség által ajánlott határérték napi 2300 mg, a magas kockázati csoportba tartozóknak pedig naponta legfeljebb 1500 mg. A túl sok nátrium ugyanis megemelheti a vérnyomást, ami növeli a szívroham és a stroke kockázatát. A fő bűnösök a feldolgozott élelmiszerek, például a készételek, a snackek, a készen kapható salátaöntetek, húskészítmények. Olvassa el figyelmesen a címkéket, és keresse az alacsony sótartalmú vagy nátriummentes alternatívákat.
Tejtermékek
Az életkor előrehaladtával sokan nehezebben emésztik meg a tejet és bizonyos tejtermékeket. De nem biztos, hogy mden tejtermékről le kell mondani: érdemes megpróbálkozni a mennyiségek csökkentésével, illetve kikísérletezni, hogy mely tejtermékeket tolerálja jobban a szervezet. Jó választás lehet a zsírmentes natúr joghurt, az alacsony zsírtartalmú sajtfélék, de a laktózmentes tejtermékek is alternatívát jelentnek.
Alkohol
Egyes kutatások szert a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a szívroham és egyes stroke-típusok kockázatát. Az életkor előrehaladtával azonban az alkohol másképp hathat a szervezetre, még azoknál is, akik megszokták, hogy egy pohár borral kísérik a vacsorát. Az alkohol ugyanis megzavarhatja az alvást, megemelheti a vérnyomást, cukorbetegeknél pedig hipoglikémiát (túlságosan alacsony vércukorszt) okozhat, sőt még a gyógyszerek hatását is befolyásolja.
Koffe
Bár a koffe nem mdenkek okoz problémát, egyeseknél szorongást, idegességet, szaporább szívverést és alvászavarokat idézhet elő. Ha megpróbálja csökkenteni a fogyasztását, ügyeljen a fokozatosságra, mert a hirtelen koffemegvonás fejfájást, hánygert vagy hányást okozhat. Apránként helyettesítse a koffees italokat vízzel, gyógyteával vagy koffementes kávéval.
Káposztafélék
Sokan gázképződést okozó tulajdonságuk miatt kerülik a keresztesvirágú zöldségek – például a brokkoli, a káposzta, a karfiol, a kelkáposzta – fogyasztását. Pedig magas C-vitam-, béta-karot-, rost-, kalcium-, vas- és folsavtartalmuk jótékonyan hat a szervezetre, ráadásul kevés kalóriát tartalmaznak, és egyes tanulmányok szert csökkentik a rák kockázatát.
Akek gondot okoz a fogyasztásuk, az próbálja meg fokozatosan, kisebb mennyiségben beiktatni az étrendbe a káposztaféléket. Emésztésüket a bőséges folyadékfogyasztás is segíti.
Nyers csírák
A lóhere-, lucerna, retek- és babcsírák magas vitam- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetik kedvező hatásukat. A nyers csírák fogyasztása azonban kockázatos lehet a gyenge immunrendszerűeknek és az időseknek. Mivel meleg, nedves környezetben termesztik őket, a csírák nagyobb valószínűséggel tartalmaznak baktériumokat, mt más friss termékek. A kockázati csoportba tartozóknak ajánlott alapos hőkezelés után fogyasztani a csírákat.
Olvasta már?
Kövesse az Magyarnews cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!
<KÖVETKEZŐ CIKK>
Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segít beazonosítani a problémáját!